4 načina na koji vas Instagram špijunira – baš sada!

Instagram, kada se govori o privatnosti korisnika, ima neke stvari koje mu se svakako mogu spočitati. Stvari su se pogotovo promijenile od 2012. kada je Facebook kupio prava na ovu društvenu mrežu. Može li Instagram ”špijunirati” svoje korisnike? Neki smatraju da može.Iako se ne radi o stupnju ne znam kakve špijunaže, stvari su škakljive. Koristite li i vi Instagram? Ako da, zanima li vas na koje vas se sve načine može špijunirati? U nastavku ovoga članka ćemo nešto reći baš o tome. U nastavku članka slijede čak četiri itekako moguća načina na koje vas Instagram može špijunirati – baš ovog trenutka.

Vremensko praćenje

Jedna od stvari koje su nedavno dodane aplikacijama Instagrama posebice daju razloga za brigu. Ti razlozi su dodatno povećani ako vidimo da je ova mogućnost dostupna ”po defaultu”, odnosno da je predefinirano uključena. O čemu se točno radi? Naime, nedavno Instagram aplikacije imaju ugrađenu mogućnost toga da vaši Instagram ”prijatelji” ili bolje rečeno- pratitelji mogu imati točan uvid u to kada ste vi posljednji puta koristili Instagram, odnosno kada ste se zadnji puta ulogirali i što ste sve radili.

Ovo i jest i nije neki veliki razlog za brigu. Jest razlog za brigu ako na ovo gledamo sa stajališta da i drugi mogu znati kada smo posljednji puta bili ”online” i što smo sve radili. Nije razlog za brigu ako uzmemo u obzir to da naše aktivnosti, odnosno uvid u to što radimo mogu imati samo one osobe koje nas prate (to jest osobe koje su od nas prihvaćene kao naši prijatelji).


Još jedna nezgodna stvar u vezi praćenja i Instagrama se ogleda u nečemu puno opipljivijem. Naime, Instagram može pratiti sve ono što vi radite na njemu, to jest vaše navike i ono što najviše preferirate raditi te na taj način može i drugima omogućiti da to isto vide. Ako vas netko želi špijunirati ili uhoditi ono što radite, sve što ta osoba treba učiniti jest bilježiti vrijeme kada ste najviše aktivni i to povezati s onim fotografijama koje najčešće stavljate na Instagram.

Recimo da ste fotografirali fotografiju sebe u nekom autobusu. Nakon što ste to učinili ulogiravate se na svoj korisnički račun u Instagram i to radite nekoliko puta zaredom, nekoliko dana zaredom. Ovome možemo pridodati i činjenicu da koristimo društvenu mrežu svaki puta kada nam je dosadno – što znači i onda kada recimo čekao na autobus na nekoj postaji.

To bi mogao biti pokazatelj onome tko vas prati da ste možda svakoga dana u isto vrijeme negdje, ali da niste kod kuće. Situacija može biti još nezgodnija ako fotografirate gomilu slika sebe dok ste negdje na odmoru.

Kako se mi kao korisnici možemo zaštititi od eventualnog praćenja na ovakav način? Možemo otići pod Postavke i možemo isključiti prikazivanje statusa kada smo aktivni.