7 sastojaka u hrani sa slovom E na deklaraciji koje treba izbjegavati!

Obični proizvodi pomoću brojnih umjetnih tvari boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i okusom. No pretjerana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne tvari može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino tako možemo otkriti što stvarno jedemo

1. Zaslađivači
Veliki broj ‘zdravih’ proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže tvar za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bomboni, razni dijetalni napitci pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u trbuhu i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkojm.

2. Pojačivači okusa
Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, juhe iz vrećice sadrže pojačivač okusa mononatrijev glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje okusa jelima a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati pretilost.

3. Bojila
Prirodna bojila s vremenom su gotovo u potpunosti zamijenila ona umjetna naznačena na proizvodima oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksima a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su djeca u pitanju posebice treba izbjegavati.

4. Konzervansi
Tvari koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka, suhomesnatim proizvodima nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod djece hiperaktivnost, kožne alergije proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, jesti svježe namirnice i sami kuhati obroke.