Aditivi za hranu mogu naškoditi zdravlju djece!

Aditivi, hemijski spojevi koji se koriste za očuvanje, pakiranje i poboljšanje okusa hrane, mogu naškoditi zdravlju djece, upozoravaju stručnjaci.

Naime, sve veći broj znanstvenih dokaza povezuje ove hemijske spojeve s promjenama u dječjim hormonskim sustavima, što može utjecati na njihov razvoj i povećati rizik od pretilosti u dječjoj dobi.Pa tako bisfenoli poput BPA, koji se nalaze u plastici i oblogama metalnih limenki, mogu djelovati kao estrogen u tijelu, te utjecati na početak puberteta, smanjenje plodnosti, povećanje tjelesnih masti te na živčani i imunološki sustav.

Ftalati, koji se nalaze u plastičnim i vinilnim cijevima koje se koriste u industrijskoj proizvodnji hrane, mogu utjecati na razvoj muških genitalija, te povećati pretilost u dječjoj dobi i pridonijeti srčanoj bolesti.

Perfluoroalkilne hemikalije, koje se koriste u ambalaži hrane, mogu smanjiti imunitet, porodnu težinu i plodnost te mogu utjecati na štitnjaču.
Dok su umjetne boje za hranu povezane s pogoršanjem simptoma poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Nitrati i nitriti, koji se koriste za očuvanje hrane i poboljšanje njene boje, osobito kod mesnih prerađevina, mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače i povezani su s karcinomima gastrointestinalnog i živčanog sustava.

Stoga bi prema mišljenju stručnjaka roditelji trebali ograničiti izloženost djece spomenutim hemijskim spojevima.