Čudotvorna biljka koju imate i u svom dvorištu

Lovorov list često se upotrebljava kod nas, kako u mediteranskoj, tako i u kontinentalnoj kuhinji, pa ga mnogi od nas imaju u dvorištu ili na balkonu.

No, stručnjaci kažu da je lovorov list puno, puno više od začina. Radi se, kažu o moćnoj biljci koja pomlađuje, popravlja raspoloženje, čisti organizam i pomaže od respiratornih problema.

Prirodno sredstvo za smirenje

Kombinacija hemikalija koje tvore lovor djeluje smirujuće ako zapalite nekoliko listića kao što biste zapalili mirisne štapiće. No, imajte na umu da bi vas taj miris mogao ujedno i razbuditi pa nemojte paliti lovor pred spavanje.

Čisti pluća

Lovor djeluje kao odličan stimulans za čišćenje dišnih puteva i pomaži pri izbacivanju sluzi iz pluća. Najjednostavniji način je da prelijete lišće vrelom vodom i udišete paru. Mazanje lovorovim uljem po prsima, pak, liječi alergije i astmu.Pomaže dijabetičarima

Znanstveno je dokazano da tri grama lovora dnevno smanjuje razinu glukoze kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Super za probavu

Lovor u hrani potiče probavu, a za isto je zgodan i prerađen u ulje. Ako lovorovim uljem natrljate trbuh u slučaju probavnih problema, potaknut će se izlučivanje probavnih sokova, enzima i žuči.

Čuva srce

Lovorov list sadrži kofeinsku kiselinu koja jača zidove kapilara u srcu te snižava loš holesterol.
Liječi zglobove

Ulje lovora može pomoći pri ublažavanju bolova zglobova, naime, jedna je studija pokazala da lovorovo ulje ima slična protuupalna svojstva kao što ih ima morfij.

Održava zdravlje urinarnog trakta

Možda ne zvuči najukusnije, ali smrvljeni lovorov list u mlijeku liječi urinarne infekcije. On djeluje poput diuretika zbog čega izbacuje višak vode i toskina iz tijela.