Google razbijesnio korisnike uklanjanjem ove opcije u pretraživanju slika!

Google je uveo promjenu u pretraživanju slika koja izgleda kao mala, ali će imati veliki utjecaj: uklanja opciju prikaza slike u punoj veličini iz kartice – Pretraživanje slika. Sada svatko tko želi preuzeti nečiju fotografiju direktno iz Google rezultata pretraživanja neće to više moći učiniti bez da prvo klikne na opciju „Otvori“, a koja je poveznica na web stranicu gdje je slika izvorno objavljena. Zatim se slika može preuzeti i koristiti samovoljno.

Promjena je poprilično razbijesnila korisnike. Neki tako navode da je ovo užasna ideja jer sada nađeš sliku na Googleu, a slike nema nigdje.

Razlog zašto je Google uveo ovu promjenu je taj da su mnogi fotografi, mediji zatražili od Googlea poduzimanje odgovarajućih radnji za zaustavljanje trenda preuzimanja fotografija i crteža ako one nisu besplatne za upotrebu, odnosno koriste se bez znanja i dopuštenja autora. Neki su toliko drski da čak na tuđe fotografije stavljaju svoje žigove.

Novim promjenama nastoji se pobuditi svijest mogućeg autorskog prava te će također web stranice dobiti više posjeta. Iako ne postoji način da se potpuno spriječi krađa slika na internetu, ovo je jedan korak u smjeru kako bi se smanjile krađe.

loading…