Kako da otvorite zaleđena vrata automobila (VIDEO)

Zaleđena vrata na automobilu baš nikad ne otvarajte na silu jer možete da ih oštetite. Ako imate priliku, polijte ih toplom vodom, nikako vrućom, jer vruća voda može da ošteti i vrata i bravu.

Ako pri ruci nemate toplu vodu, tada pokušajte da se naslonite na vrata i da ih pomjerite malo svojom težinom – ovaj trik ponekad pomogne tako što led koji drži vrata pukne.

Može da vam pomogne i fen za kosu, ako imate mogućnost dovučete produžni kabl i spojite ga na struju. Također, možete da pokušate i da malo ugrijete ključ upaljačem, pa da ga stavite u bravu, ali pazite da ne bude vruć, već topao. Ovaj postupak možda ćete morati da ponovite nekoliko puta.

Također, ukoliko nemate kupovni sprej za otapanje leda na automobilu, napravite ga sami!

Sipajte u bocu sa raspršivačem mješavinu alkohola i vode u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode). Pošpricajte po zaleđenim dijelovima, po bravi, ivicama vrata… Led bi ubrzo trebalo da oslabi i vrata ćete lakše otvoriti. Ova tečnost pomaže i kod zaleđenog stakla.

Neki automobile odleđuju mješavinom hladne vode i soli. Otprilike, na litar vode stavite kašičicu do dvije soli, promešajte, pa pažljivo prelijte zaleđene površine – ivicu automobilskih vrata ili brave.

Pogledajte u videu kako to da uradite:

Evo kako da se vrata i brava ne zalede:

Kako ujutro ne biste morali da gubite vrijeme sa zaleđenom bravom i vratima, ali i retrovizorom, poslužite se sa nekoliko trikova koji će spriječiti zaleđivanje:

– Zaštitite brave od leda. Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

– Da se vrata ne zalede, sve što treba da uradite je da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako biste narednog jutra bez problema otvorili vrata.

– Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese.