Osam sati sna nije dovoljno, a sve manje od toga vas ubija

Ne vjerujte političarima i direktorima koji tvrde da odlično funkcioniraju s četiri sna, oni su opasni po sebe i druge

Znanstvenik Daniel Gartenberg, koji na Penn State University proučava san i njegov utjecaj na zdravlje ljudi, u intervjuu za Quartz objasnio je koliko ima istine u tome da čovjeku treba 8,5 sati sna, kao i to koji je minimum sna neophodan čovjeku za preživjeti.

Neki su toga svjesni, drugi ne, da od vremena koje provedemo u krevetu, u prosjeku samo 90 posto provedemo spavajući. A što nam se događa kad spavamo manje od onih opjevanih osam sati. Idemo od najgorih prema sve normalnijim opcijama.Nula sati

Riječ je o potpunom uskraćivanju sna, što se čak i prema UN-ovim dokumentima vodi kao mučenje. Nakon tri dana bez sna čovjek gubi sposobnost percepcije događaja oko sebe, tijelo počinje isključivati pojedine dijelove mozga u periodima “mikrospavanja”. Na kraju, uglavnom se smatra nakon 10, najviše 12 dana, čovjek umire. A još i prije toga mozak trpi trajna oštećenja.

Dva sata

Nitko ne može živjeti sa samo toliko sna dnevno. Pa ipak, bilo da je riječ o ratu, poslu, nekim drugim izvanrednim situacijama, to se ljudima događa relativno često. Niti to se ne preporučuje.