Ove osobe ne bi trebale jesti đumbir

Đumbir se često naziva i “univerzalnim” lijekom i govori se o tome da djeluje preventivno na mnoge zdravstvene tegobe, uključujući i najteža oboljenja.

On se još od davnina koristi u medicinske svrhe prije svega zbog svojih antiseptičkih svojstava. Međutim, ovaj ljekoviti korijen nije jednako pogodan za sve. Neke skupine ljudi bi ipak trebalo da ga izbjegavaju.

Trudnice

Đumbir sadrži moćne stimulanse koji mogu dovesti do preuranjenih kontrakcija. Trudnice bi naročito trebalo da ga izbjegavaju u posljednjim sedmicama trudnoće.

Osobe koje žele da se udebljaju

Đumbir je idealna namirnica za osobe koje žele smršaviti, jer ubija apetit i pomaže u elminiranju masti. S druge strane, oni koji pokušavaju povećati tjelesnu težinu treba da ga izbjegavaju, kao i sve suplemente na bazi ovog korijena.

Osobe sa poremećajem krvi

Đumbir ubrzava cirkulaciju, što je općenito dobra stvar, ali ne za one koji imaju poremećaje krvi kao što je hemofilija. U takvom slučaju ova biljka može pogoršati stvari.

Osobe koje piju lijekove za krvni pritisak i dijabetes

Ukoliko pijete lijekove za reguliranje tlaka ili dijabetes, spadate u posebno rizičnu skupinu kada je đumbir u pitanju, jer ova biljka može utjecati na to kako lijekovi djeluju na vaš organizam. Posebno je rizično kombinirati đumbir sa antikoagulantima, beta-blokatorima i lijekovima na bazi inzulina.