Ovo ulje biste morali imati u svojoj kući!

Tamjan je vrsta mirisne smole koja se dobiva od azijskih i afričkih stabla Boswellia. Karakteriziraju ga brojne ljekovite moći, a izuzev crkvenih obreda paljenja, njegovo je korištenje na Zapadu vrlo sporadično i rijetko.

Tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovac ima pozitivne karakteristike na ljudsko tijelo, a koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima te u liječenju već 5.000 godina.

U ayurvedskoj medicini služi kao lijek protiv artritisa, on ubrzava zacjeljivanje rana, uravnotežuje ženski hormonalni sustav i štiti od infekcija. U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamirala tijela, pa ne čudi da je bio na cijeni poput zlata.

“Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, te umirenju prenapregnutog živčanog sustava, kaže aromaterapeut Saša Radulović.

Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja.

Tamjan smanjuje upale u organizmu

Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protuupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, te umirenju prenapregnutog živčanog sustava,’ kaže nam Saša Radulović.

Njegova protuupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni, te sprječava nastanak infekcija.

Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u reguliranju simptoma Chronove bolesti te liječenju različitih cista.

Antikancerogena svojstva tamjanovca

Destilacijom vodenom parom oleorezina dobiva se eterično ulje tamjanovca visokog udjela monoterpena koji su, na međunarodnom simpoziju aromaterapeuta u San Franciscu 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni spojevi u eteričnim uljima,’ ističe voditelj aromaterapeutskog centra ‘Anias de Moras’.

Neka istraživanja pokazala su da tamjan može pomoći u liječenju nekih vrsta karcinoma kao što je rak mjehura, tumor na mozgu i maligni melanom.