Postaje li Facebook mjesto samo za starije osobe? Sve više mladih napušta ovu društvenu mrežu

Kompanija eMarketer je provela istraživanje koje se dotaklo trendova američkih korisnika trenutno najveće svjetske društvene mreže Facebook tokom prošle godine. Istraživanje potvrđuje ono što se već znalo, Facebook ubrzano gubi mlađe korisnike te postaje utočište za starije korisnike.

Po prvi put Facebook je u SAD-u zabilježio pad broja korisnika što se tiče specifične dobne skupine korisnika i to grupe korisnika starih između 12 i 17 godina (prema službenim Facebookovim pravilima račun na toj društvenoj mreži mogu imati samo oni koji su navršili 13 godina i stariji). Facebook je tokom 2017. godine zabilježio pad broja američkih korisnika te dobi od 9,9% ili oko 1,4 miliona korisnika, s time da je Facebook 2017. godinu u SAD-u završio s 12,1 miliona korisnika u dobi od 12 do 17 godina.

Sveukupno Facebook je u SAD-u tokom 2017. godine izgubio 2,8 miliona korisnika mlađih od 25 godina. Mlađi korisnici prešli su na njima atraktivnije servise kao što su Snapchat i Instagram. Kompanija eMarketer bilježi i svoja predviđanja koja se tiču 2018. godine, kada bi Facebook u SAD-u trebao izgubiti oko 2,1 miliona korisnika mlađih od 25 godina.

Također, zabilježit će pad broja korisnika u dobi od 12 do 17 godina koji će iznositi 5,6% te pad broja korisnika u SAD-u u dobi od 18 do 24 godine koji bi trebao iznositi oko 5,8%. Ipak broj Facebookovih korisnika ukoliko se ne gleda njihova dob u SAD-u bi trebao rasti i tijekom idućih nekoliko godina.

Prije spomenuti servisi, Snapchat i Facebookov Instagram također bi trebali rasti u SAD-u tokom 2018. godine što se tiče broja korisnika, Snapchat za 9%, a Instagram za 13%.

loading…