Psiholozi upozoravaju: Kompulzivno kupovanje treba liječiti!

Većina nas voli kupovati. Neki radije kupuju prehrambene proizvode, neki odjeću, neki kozmetiku, a neki sve!

Oni koji kupuju sve, zapravo ni ne razmišljaju o tome što kupuju. Psiholozi upozoravaju da se kompulzivna kupovina više ne odvija samo u trgovinama, već i putem interneta, što je još teže kontrolirati!

Problem se javlja kada kupujemo proizvode koji nam uopće ne trebaju ili koje si ne možemo priuštiti.

Istraživanja pokazuju da je kompulzivna kupovina među ljudima sve prisutnija, a podaci govore da oko 14% ljudi pati od ovog poremećaja.

Uobičajeno je kupovati stvari koje za nas imaju neku vrijednost ili korist. Često se u pozadini kompulzivnih kupaca krije tjeskoba ili niska razina samopouzdanja, koju pokušavaju prikriti nekontroliranim kupovanjem. Vjeruju da im ova aktivnost ublažava stres i podiže samopouzdanje.

Kompulzivno kupovanje je ovisnost, koja proizlazi iz nedostatka samokontrole i velike anksioznosti, a u konačnici može uzrokovati ozbiljne psihološke, socijalne i financijske posljedice za bolesnike, ali i njihove obitelji.

Kompulzivno kupovanje je ozbiljna ovisnost

Istraživanja pokazuju da je kompulzivno kupovanje češće prisutno među mlađim ženama.

Posljedice ovakve ovisnosti mogu biti jednako teške i ozbiljne kao i kod drugih ovisnosti, poput alkoholizma ili kockanja. Sve one rezultirraju velikim dugovanjima, razočaranjima i prekidanjima obiteljskih i prijateljskih odnosa.

Važno je prepoznati kompulzivno kupovanje kao ozbiljnu ovisnost koju je, uz pomoć psihologa, potrebno dijagnosticirati i liječiti!