Šta se sve ukida s novom nadogradnjom Windows 10 April 2018 Update

Microsoft se odlučio objaviti popis svega što uklanja ili prestaje pružati podršku s Windows 10 April 2018 Update, koji je počeo pristizati korisnicima s 30. aprilom. Pokazuje se da u ponajvećoj tehnnološkoj kompaniji na svijetu imaju uvid u to što korisnici, bilo da se radi o developerima ili onim krajnjima, konkretno žele ili ne žele.

Pa tako u novoj verziji Windows 10 operativnog sustava, numeriranoj 1803, stiže i cijeli paket noviteta. Očekivano, Microsoft je uklonio Groove Music Pass, uslugu za streaming glazbe. To je bilo najavljeno još krajem prošle godine pa su svi pretplatnici bili pripremljeni na vrijeme za promjenu, odnosno, nestanak njima drage usluge. No, svi oni migrirat će automatski na Spotify. Također, zanimljivost je da Groove aplikacija ostaje.


“Bit će nadopunjena kako bi se prilagodila promjeni. I dalje se Groove Music može koristiti za pokretanje glazbe na računalu ili streaming glazbe s OneDrive. Da biste pak streamali glazbu na Windows 10, ili kupili glazbu koja vas zanima, možete koristiti Spotify”, napominje se iz Microsofta.

Napustit će operativni sustav i People, Conversation Language, koji su se dosad nalazili u Control Panelu. Također, on isto seli u Settings dio. Nestaje i HomeGroup, koji je pomagao pri dijeljenju datoteka i pisača između računala na istoj mreži. Umjesto toga, mogu se koristiti razne Windows 10 mogućnosti, koje adekvatno mijenjaju HomeGroup. Ali, treba vidjeti koliko su te alternative jednostavne ili komplicirane.

Mijenja se i način na koji korisnici dolaze do XPS Viewer aplikacije, koja je dosad bila dijelom Windows 10 instalacijskog imagea. Treba znati da će korisnici i dalje imati aplikaciju nakon nadopune Windows 10, ali postojat će različite instalacijske metode za instalaciju nadopune na novi uređaj. Po novome, aplikacija se može instalirati iz Apps i Features u Settings ili direktno kroz Features on Demand.
Bez podrške, odnosno daljnjeg razvoja, ostaje Software Restriction Policies u Group Policy, umjesto kojeg se može koristiti AppLocker ili Windows Defender Application Control. Bez podrške ili daljnjeg razvoja ostaju Offline paketi simbola, Windows Help Viewer, Contacts u File Exploreru, Phone Companion i IPv4 to IPv6…