eBay ukida PayPal kao opciju plaćanja

Prema najnovijim informacijama, PayPal i eBay, dva brenda koji su bili najbolji prijatelji oko 15 godina, odlučili su da prekidaju saradnju.

Prema Recode-u, eBay je u srijedu priopćio kako planira prestati koristiti PayPal kao svoje back-end pružatelje usluga, a kada ugovor istekne na mrežnom tržištu, prebacit će se na dugoročni posao s nizozemskom kompanijom Adyen. To znači da će Adyen, a ne PayPal, početi obrađivati sve transakcije na stranici, a PayPal će biti prebačen u drugi status.

Nakon što postojeći eBay-PayPal sporazum završi 2020. godine, PayPal će ostati opcija plaćanja za kupce na eBayu, ali neće biti istaknuta ispred opcija kreditne kartice kao što je danas. PayPal će prestati obrađivati plaćanja karticama za eBay u to vrijeme.

Također, prema Recode-u, Adyen je zabilježio dobit od samo 178 miliona dolara u 2016. godini u usporedbi s PayPalom, koji je bio u dobiti od 11 milijardi dolara u toj godini. Drugim riječima, Adyen je dobio potencijalni jackpot, ako sve prođe kako treba.

Servis Adyen, koji je vjerovatno malo kome poznat, zapravo koriste mnoge poznate kompanije, među kojima svakako vrijedi istaknuti Uber i Netflix.

Kako sada stvari stoje, PayPal će kao jedna od opcija plaćanja na eBayu biti dostupan sve do sredine 2023. godine, kada bi trebao biti u potpunosti ukinut. Ovo bi mogao biti veliki udarac za PayPal koji čak 15ak posto transfera novca dobiva upravo preko eBay trgovina.

loading…