Jedan sat trčanja produžava život za 7 sati!?

Grupa istraživača s nekoliko velikih američkih sveučilišta, koji su se prije nekoliko godina u istraživanjima bavili dobrobitima trčanja, odlučili su pregledati dostupna istraživanja i proučiti jesu li neki oblici vježbanja, poput hodanja i bicikliranja, imali jednake dobrobiti za zdravlje kao i trčanje.

Autori istraživanja otkrili su da su dobrobiti trčanja puno veće od hodanja i bicikliranja. Iako sve tri aktivnosti produžavaju život, trčanje i dalje predvodi.Izračunali su kako jedan sat dnevno trčanja može produžiti život osobe za sedam sati. Kada se sve zbroji na kraju, ispadne oko dodatne tri godine života, ako se trči sveukupno četiri sata sedmično.

Ako ste mislili skočiti na traku za trčanje i odraditi ta četiri sata u jednom danu, to ne znači da ćete nužno produžiti život, kao i dodavanjem sati trčanja u tjednu.

Trčanje i dugovječnost neminovno su povezani, kažu znanstvenici, ali – iako su njihovi podaci pokazali kako ljudi koji redovito trče duže žive, nemaju još potvrdu da je samo trčanje zaslužno za to.

Osobe koje trče imaju tendenciju živjeti zdravijim životom: jedu zdravo, ne puše te piju samo niske ili umjerene količine alkohola. Uz sve to, i samo trčanje je vrlo efektivan oblik tjelovježbe.
Istraživanje je pokazalo i kako osobe koje trče, ali se bave i nekim drugim aktivnostima, su pod manjim rizikom od rane smrti. Najviše se preporučuju aerobni trening, poput trčanja, u kombinaciji s treninzima snage za optimalno zdravlje.

Također, nisu još došli do saznanja koliko je trčanje sigurno te može li osoba previše trčati.

“Dok su dobrobiti trčanja najviše poznate, to nije najbolji oblik tjelovježbe za sve jer ortopedski ili neki drugi zdravstveni problemi mogu spriječiti puno individualaca u toj aktivnosti”, zaključili su autori na kraju istraživanja.