Kako smijeh utiče na naše zdravlje

Smijeh je snažan stimulans koji pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje i u trenutku popravlja raspoloženje! Ništa na svijetu ne djeluje tako brzo i pozitivno na nas kao smijeh, stoga itekako zaslužuje svoj dan.

Smijeh je moćan u borbi protiv stresa i boli, povećava samopouzdanje, poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Smijeh pozitivno djeluje na:

  • srce,
  • hormone,
  • pluća,
  • oči,
  • emocije,
  • mozak.

Srce
Iznenadan izlazak zraka iz pluća uzrokuje povećanu potrebu za kisikom. Rad srca postaje brži, a krvni tlak se povećava kako bi tijelo dobilo više kisika.

Hormoni
Smijeh potiče oslobađanje endorfina, hormona koji smanjuje osjetljivost na bol. Također se smanjuje i kortizol, hormon stresa koji može uzrokovati nesanicu, anksioznost i depresiju.

Pluća
Mišići prsa i dijafragma postaju napeti, istiskujući zrak iz pluća. Taj zrak izlazi kroz dušnik i uzrokuje titranje glasnica, karakterističnog za smijanje.

Oči
Smijeh izaziva kontrakciju mišića lica, posebno oko očiju. Ako nam je nešto jako smiješno, često primjećujemo povećano vlaženje očiju.

Emocije
Istraživanja pokazuju da smijeh povezuje ljude i popravlja raspoloženje.

Mozak
Tijekom smijanja, mozak oslobađa hormone sreće.

Ako želite smršaviti, smijeh može itekako pomoći u tome. Naime, tijekom smijanja mišići lica i trbuha su izuzetno napeti, stoga je moguće potrošiti nekoliko kalorija. Istraživanja pokazuju da smijeh može poslužiti i za opuštanje jer stvara jednake frekvencije u mozgu kao i meditacija.

Znanstvenici vjeruju da smijeh djeluje kao snažan antidepresiv, da smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i pomaže tijelu u borbi protiv upalnih procesa.