Kako voda djeluje na naš organizam i utiče na naše zdravlje

Voda ne samo da gasi žeđ, već djeluje ljekovito i čisti organizam. Često tuširanje, naročito plivanje, ublažava posljedice stresa, opušta mišiće i živce i oslobađa od negativne energije.

Nagomilani toksini

Pijenje vode na prazan želudac pročišćava debelo crijevo i olakšava mu da apsorbira korisne tvari iz hrane. Ako ujutro popijete pola litre hladne vode, to će ubrzati jutarnji metabolizam za 24 posto. Topla (mlaka) voda će pomoći proces eliminacije i čišćenje crijeva i probavnog trakta. Voda pomaže i da se izbace toksini iz krvi, što će pomoći da vaša koža ima čvrst i sjajan izgled.

Visok holesterol

Kod problema sa zadebljanjem zidova arterija, voda može imati vrlo važnu ulogu. Voda za piće može razrijediti krv, što će na prirodan način pomoći da krv bolje cirkulira. Kada tijelo dehidrira, krv postaje kisela, što može dovesti do nagomilavanja LDL holesterola, odnosno štetnog holesterola. Ispijanjem dosta vode, krvotok će biti čist i na taj način ćete eliminirati višak holesterola.

Hipertenzija

Voda također može pomoći sniziti visok pritisak, jer se krv uglavnom sastoji od vode. Pretjerano korištenje soli može negativno utjecati na krvni tlak, ali natrij može da se “ispere” iz tijela ukoliko svakodnevno pijete čistu pročišćenu vodu. Dakle pijte adekvatnu količinu zdrave vode svakog dana da biste održavali zdravo srce. Kada je tijelo dehidrirano, protok krvi u bubrege je smanjen, što dovodi do toga da naše tijelo “misli” da nema dovoljno tekućine. Tijelo će reagovati na taj način što će dati nalog mozgu da “steže” vene i arterije, što će krvni tlak učiniti još višim.

Bol u mišićima

Nakon vježbi ili fizičkog rada, obično kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija objavljena 2007. godine dokazala da naizmjenično tuširanje bolnih mjesta toplom i hladnom vodom čija je temperatura između 37,5 i 41 stepena Celzijusa, oko tri minute, a zatim rashladite vodu na 10 do 15 stepeni i tuširajte bolna mjesta oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da tuširanje završite hladnom vodom.

Glavobolja

Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih žila u mozgu, a hladna voda pospješuje prokrvljenost i smanjuje bol. U nekim slučajevima glavobolju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu s vrlo hladnom vodom staviti ruke i stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospješit će cirkulaciju u mozgu i otpustiti pritisak. Hladni oblozi na čelu, stražnjem dijelu vrata, također mogu pomoći, dok na bolove u ramenima koristiti obloge od tople vode.

Začepljeni sinusi

U ovom slučaju potrebno je preusmjeriti protok krvi suprotno od mjesta začepljenja. Zamotajte se u deku, a noge stavite u vodu do 40 stepeni Celzijusa, a hladne obloge na čelo i zadnji dio vrata. Nakon 10 do 30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmjeriti u noge, a ne u sinuse i glavu, što će olakšati začepljenje sinusa.

Artritis

Vodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospješuje pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnost za vodenu fizioterapiju, probajte bolove u zglobovima olakšati hladnim oblogama.

Nesanica

Topla kupka prije spavanja dokazano je od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Studija objavljena 2002. godine pokazala je da je ova metoda posebno djelotvorna kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Temperatura vode za opuštajuću kupku treba biti između 36 i 38 stepeni Celzijusa, a ako na čelo za vrijeme kupke stavite hladnu oblogu, mirna noć je gotovo zajamčena.

Suha koža

Ako ne pijete dovoljno vode, koža će biti suha. Jer, ako u organizmu nema dovoljno tekućine, neće je biti ni za pojedine dijelove mozga. Da ne biste previše isušili kožu kupanjem u vrelim kupkama, smanjite temperaturu mlaza vode na najnižu moguću, ili barem smanjite trajanje tuširanja na manje od 15 minuta.

loading…