Otkrivena jeziva istina o Facebooku, jeste li spremni da čujete?

Optužbe da Facebook tajno špijunira korisnike kako bi im bolje prikazivao reklame nisu nove…

Društvena mreža Facebook negirala je optužbe da prisluškuje kovnerzacije svojih korisnika kako bi mogla da im plasira reklame koje su bazirane na njihovom interesovanju.

– Ja sam vođa advertajzinga na Facebooku. Mi nikada nismo koristili mikrofone korisnika za reklamiranje. To jednostavno nije istina – izjavio je šef ovog odeljenja u Facebooku, Rob Goldman. On je dodao da isto važi i za Instagram.

Optužbe da Facebook tajno špijunira korisnike kako bi im bolje prikazivao reklame nisu nove, piše “The Guardian”. Glasine su počele u maju 2014. godine kada je kompanija lansirala opciju “Identify TV and Music”, koja sluša korisnikovo okruženje dok piše statuse.

Ukoliko u tom trenutku prepozna TV seriju ili pjesmu, opcija automatski ponudi tagovanje istih u statusu.

Mesec dana nakon što se ova opcija pojavila, Facebook je izdao saopštenje u kojem je negirao da je ona stalno uključena i da konstantno sluša šta se priča. Međutim, popularna društvena mreža isto tako je morala da prizna da je opcija povremeno radila kada nije bilo potrebno.

– Aplikacija nije radila ništa dok je funkcionisala u pozadini, ali je uticala na trajanje baterije – izjavio je tada Ari Grant iz Facebooka.