Ove namirnice nikada ne biste smjeli jesti sirove!

Ne može se sva hrana jesti sirova, a ovih devet namirnica mogu izazvati velike probavne smetnje, pa čak i potaknuti alergijske reakcije i trovanje. Uvijek ih pravilno termički obradite…

1. Krompir

Sirovi krompir može izazvati nadutost i nepoželjne probavne smetnje, zato jer sadrži škrob koji se ne može probaviti. Uz to, ako krompir duže vrijeme stoji na vlažnom i toplom mjestu, može pozeleniti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krompiru vide zelene tačkice, nije ga dobro jesti.

Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvijek. Poslije nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima dijetetike krompir se ne smije jesti ako nije termički obrađen. Krompir spada u namirnicu koja se mora termički obraditi. U slučaju da krompir i sadrži taj toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se on razgradi te se tako izbjegne ta mogućnost jer ne podnosi visoke temperature.

2. Juka (Manioka)

Juka je korjenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, hemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora se obavezno temeljito oprati, oguliti i skuhati.

3. Grah

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni grah je bogat bjelančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne smije jesti sirov.

Sirovi grah sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Uvijek se treba paziti da se kuha najmanje deset minuta prije nego što se jede.