PAŽNJA! Ovo su 4 sigurna znaka da neko pokušava da vas hakuje!

Ako pristupate svom bankovnom računu sa kompjutera ili na njemu držite povjerljive podatke svoje firme, onda morate još više voditi računa o zaštiti kompletnog sistema.

Nema razloga za strah. Načini da sačuvate povjerljive informacije su brojni, na vama je samo da se opredjelite za najpouzdaniji. Ali prije nego što se upustite u njihov izbor, važno je da umijete da prepoznate sve znake da neko pokušava da upadne u vaš sistem. Mi ćemo vam otkriti nekoliko tih znakova.

Antivirus vam je isključen

Jedan od prvih programa koji ćete instalirati na svoj kompjuter, čim ga kupite i podignete sistem, jeste upravo antivirus. Svima je neophodna dobra  zaštita od svih neželjenih posjeta i nepovoljnih spoljašnjih uticaja.

Međutim, ako imate antivirus, a primjetite da je isključen, to je siguran znak da bi trebalo  da se zabrinete. Skenirajte cijeli sistem i ponovo uključite sve bezbjednosne programe, promijenite pristupne šifre i pregledajte podatke.

Šifre ne funkcionišu

Kada kreirate šifre trudite se da se ne ponavljate, da ne koristite izraze koji liče na vašu e-mail adresu ili bilo šta što je karakteristično za vas i što se može istražiti.

Najbolji savjet je da vaše šifre budu nizovi nasumično izabranih slova i brojeva.

Takođe, trudite se da za sve naloge koristite različite šifre, kako biste izbjegli mogućnost upada na sve vaše račune.

Ako primjetite da lozinka koju ste ukucali ne funkcioniše, a nista je vi promijenili, odmah prijavite tehničkoj podršci neželjene upade i preduzmite sve mjere da se zaštitite.

Primjetili ste nove programe

Nekada je teško pratiti sve što ste instalirali, sva ažuriranja softvera i pridružene aplikacije koje su se same pojavile prilikom postavljanja neke nove verzije programa.

Ipak, s vremena na vrijeme prelistajte sve što imate trenutno aktivno i obratite pažnju na sve novine. Ako pronađete naziv koji vam ne djeluje poznato i koji ne možete da povežete ni sa jednim trenutno aktivnim softverom, uklonite ovu stavku, jer to može biti program koji je neko sa strane ubacio jer je pokušao da preuzme vaše podatke na ovaj način. Opet, temeljno prečistite sistem nakon što primjetite ovakvo nešto.

Pregledajte svoju web kameru

Gotovo svaki noviji laptop računar ima na sebi web kamericu. Čak i ukoliko nemate prenosivi kompjuter, vjerovatno na desktopu imate USB kameru koju koristite prilikom korištenja Skajpa i sličnog.

Obratite pažnju na nju s vremena na vrijeme. Znate da tokom snimanja ovaj uređaj ima uključenu lampicu. Negdje je ona zelena, negdje crvena, ali svakako na neki način signalizira da je aktivna.

Ako je tako i kod vas, a trenutno niste ni na Skajpu, niti koristite ovaj uređaj, onda je neko vjerovatno uspio da hakuje ovaj mali gedžet kako bi vas snimao. Djeluje zastrašujuće, ali ovo lako možete primjetiti i brzo reagovati.