Prestanite raditi ove stvari ako želite sačuvati vašu vezu

Mnogi parovi će u određenom trenutku iskusiti nešto od ovoga, no ako želite da vaša veza traje, važno je ne dopustiti im da vas ne razdvoje.

Kritiziranje – uključuje vaš napad na partnerov karakter, prije nego što ćete se usredotočiti na ponašanje koje vas živcira. Protuotrov za kritizerstvo je da se požalite bez optuživanja. Govorite o svojim osjećajima na način da govorite o onome kako se osjećate, i što bi bilo dobro da zajedno napravite da se određena situacija popravi.

Prezir – to su izjave koje dolaze od osobe koja se postavlja iznad vas. Može uključivati sarkazam, cinizam, prevrtanje očima, podrugivanje, ismijavanje i neprijateljstko ponašanje. Protuotrov je da izgradite kulturu uvažavanja i poštovanja.

Obrambeni stav – kada zauzmete obrambeni stav, negirat ćete preuzimanje odgovornosti, bit ćete puni izgovora ili ćete se samozažaljevati. Kada zauzmete takav stav, uopće nećete biti sposobni čuti ono što vam partner govori. Protuotrov je preuzimanje odgovornosti i shvaćanje da možda niste samo vi ti koji su u problemu.

Zatvorenost – kada odbijate sudjelovati u razgovoru. Događa se kada se osjećate shrvano ili ste ispunjeni negativnim emocijama. Na ovaj način sebe odgurujete iz veze, radije nego da radite na problemima. Protuotrov je da vježbate kako se smiriti. Dajte do znanja partneru da se osjećate shrvano, odmorite se, no vratite se komunikaciji.

Stvar koja dijeli sretne partnere od nesretnih je ravnoteža između pozitivnih i negativnih interakcija. Ako želite izgraditi dobar odnos, probajte imati pet pozitivnih interakcija na jednu negativnu, napominje Dr. Gotmman. To podsjeća na izvrstan savjet koji nam daje Poslanica Kološanima 3,12-14 – neka ono bude stvarnost vašeg braka, jer nećete pogriješiti.

”Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.”