Studentica izumila salvetu koja može otkriti da li vam je neko stavio drogu u piće

Motivisana svojim vlastitim iskustvima, mlada studentica izumila je salvetu koja je dizajnirana tako da otkriva drogu koju vam je možda neko stavio u piće.

Danya Sherman, studentica Sveučilišta George Washington razvila je  salvetu koju je nazvala KnoNap (Napkin That Knows). Radi se o običnoj salveti, ali koja je napravljena od tkanine koja mijenja boju.

“Dovoljno je da stavite samo kapljicu pića na salvetu i ako je droga prisutna u piću, salveta će promijeniti boju”, kaže Sherman.

Sherman dodaje kako je bila motivisana da spriječi da se drugima ne desi ono što se njoj desilo, kada je bila drogirana i napadnuta dok je studirala u inostranstvu.

“U ljeto 2016., dok sam studirala u Španiji, moj prijatelj me je drogirao i napao. To je bio prvi put da sam postala svjesna tog problema koji je postao i osoban “, otkrila je Sherman.

KnoNap može navodno otkriti 26 od 40 najčešće korištenih droga koje se koriste za silovanja. Njena kompanija sada radi na tome da zajedno sa ostalim proizvođačima izbaci na tržište ovaj proizvod do kraja 2018. godine.

loading…