Za ova narodna vjerovanja je i nauka potvrdila da su tačna

Svi smo upoznati sa nekim od mitova i priča koje se prenose sa generacije na generaciju. Ali koliko su one zapravo istinite? Predstavljamo vam 11 istinitih bapskih priča za koje je nauka dokazala da su tačne i mogu vas iznenaditi.

1. Pileća supa kao lijek

Svi smo čuli od baka da kada se prehladite treba da jedete pileću supu. Ispostavilo se da ima neke istine u tome. Iako vas pileće supa neće u potpunosti izliječiti od prehlade, ona će ublažiti neke od simptoma. Naučnici su otkrili da pileća supa stvarno može da smanji upalu usporavanjem aktivnosti bijelih krvnih zrnaca koji su odgovorni za izazivanje upale.

2. Dug i naporan porođaj – biće dječak!

Ovo je istina – nauka je dokazala da dječaci zadaju majkama više bola tokom porođaja nego djevojčice. Irska studija iz 2003. godine dokazala je da žene koje rađaju bebe dječake imaju veće šanse da “nalete” na komplikaciju tokom porođaja, što dovodi i do većeg broja hitnih carskih rezova. Zašto? Studija sugeriše da je to zato što su dječaci uglavnom veći i teži nego djevojčice – i imaju veće glave.

3. Jedna jabuka dnevno drži vas dalje od doktora

Svi znamo da voće treba da jedemo svaki dan i da to je dobro za naše zdravlje. Ali jabuka? Na dan? Izgleda da ova bapska priča nije izmišljotina, zapravo je potpuno tačna. Studija iz 2013. godine pokazala je da kada bi svi ljudi iznad 50 godina u Velikoj Britaniji, jeli po jednu jabuku na dan, oni bi zapravo spriječili ili odgodili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine. Dakle, jedite jabuke.