Zašto nas najviše izluđuju osobe koje najviše volimo?

Što se uopće događa? Zašto naše prednosti postaju mane?

Felmlee vjeruje kako se odgovor krije u teoriji socijalne razmjene. Prema toj teoriji ekstremne osobine se nagrađuju, ali te osobine imaju i određene loše strane koje dolaze do izražaja u dugotrajnim vezama. Uzmimo za primjer neovisnost o drugima. Ta osobina može biti vrijedna za partnera, ali ukoliko je osoba pretjerano neovisna to znači da takvoj osobi ne treba partner i to može biti pogubno za vezu.

Čak i ako vaš partner samo povremeno radi nešto što vas iritira, provesti život s nekim znači suočavati se mnogo puta s takvim ponašanjem.

“Istra stvar neprestano se događa u braku” – kaže Elain Hatfield, psihologinja sa Sveučilišta Hawaii u Manoai. Ona govori kako se te iritantne sitnice pojačavaju po principu nazvanom teorija pravičnosti. Ideja iza ove teorije je da društvene norme ohrabruju grupe i pojedince da se ponašaju pravično prema svojim bližnjima, jer ljudi se najugodnije osjećaju kada ih se tretira prema jedinstvenim standardima. Teorija pravičnosti kaže da ukoliko imamo osjećaj kako naša veza ide u krivom smjeru, mi ćemo to pokušati promijeniti obnavljanjem psihološke pravičnosti ili ćemo izaći iz veze.

Michael Cunningham, psiholog sa Sveučilišta u Louisville, identificirao je četiri glavne kategorije za male stvari koje na početku ne izazivaju reakciju, ali mogu dovesti do emocionalne eksplozije ukoliko se ponavljaju – nazvao ih je društvenim alergenima.

1. Nezgrapne navike i ponašanja koja nisu namjeran, ali izazovu reakciju (npr. kopanje nosa)

2. Nametljivo ponašanje (kada neka osoba želi svoje stavove prenijeti na vas)

3. Nepromišljena djela kojima nije namjera iritirati partnera (npr. neprestano zaboravljanje nekih stvari ili dogovora)

4. Kršenje normi (nisu usmjerene na partnerovu osobnost, ali krše neke standarde koje vi poštujete, npr. plaćanje poreza – vi redovito plaćate, dok netko drugi ne plaća redovito i iako vi nemate neposredne štete-ponašanje osoba koje ne plaćaju vam smeta)